Voor
4
Bereiding
+/- 30 Min
 
Verse basilicumsalade met schijfjes meloen in prosciutto en balletjes van geitenkaas gerold in zaden

Verse basilicumsalade met schijfjes meloen in prosciutto en balletjes van geitenkaas gerold in zaden

Zin in een lekkere salade met een verrassende touch? Probeer dan deze basilicumsalade en laat je verrassen door de veelheid aan smaken en texturen! Om dit gerecht klaar te maken heb je ongeveer een half uur nodig. De ingrediënten zijn berekend op vier personen. Smakelijk!


Geitenkaasbolletjes in geroosterd zaad

  • * 1 eetlepel kokosnootolie of olijfolie
  • * 1 theelepel pure esdoornsiroop
  • * 1/4 kop boekweit
  • * 1/4 kop rauwe zonnebloempitten
  • * 1/4 kop hennepzaden
  • * 1/4 kop ruwe pistachenoten grof gehakt
  • * Zout naar smaak
  • * 250 gram verse geitenkaas

Zoete maisdressing

  • * Olijfolie
  • * 1 sjalot
  • * 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • * 2 theelepels honing
  • * Zout en peper naar smaak
  • * Blikje mais

Basilicumsalade

  • * 3 kopjes verse basilicum
  • * 3 kopjes rode bladsla
  • * 2 kopjes verse frambozen
  • * 1 kleine meloen gesneden in halve cirkels
  • * 150 gram dun gesneden prosciutto

Bereiding

1
Geitenkaasballetjes in geroosterd zaad

We beginnen met de geitenkaasballetjes. Voeg de kokosolie, esdoornsiroop, boekweit, zonnebloempitten in een grote pan en zet deze op een medium hoog vuur. Strooi er de hennepzaadjes en de pistachenoten overheen en roer alles goed door elkaar. Voeg ook een snuifje zout toe. 

Zorg ervoor dat je dit mengsel goed roostert. Je mag het gerust vier of vijf minuten op het vuur laten terwijl je roert. De zaadjes moeten er licht goudkleurig uitzien. Als je neus gevuld wordt met een aangenaam en zoet aroma weet je dat je goed zit. Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.

Nadat je de pan aan de kant gezet hebt, kun je je over de geitenkaas ontfermen. Je neemt er wat van in je hand en kneedt elke portie tot een balletje ter grootte van een theelepel. Het kan op het eerste gezicht wat moeilijk lijken om balletjes te rollen zonder dat ze verkruimelen, maar als je wat druk geeft met je handen lukt het je wel. Leg ze in de koelkast terwijl je zadenmengsel verder afkoelt.

Eens dat zover is rol je de balletjes geitenkaas in het zadenmengsel. Leg ze vervolgens op een bord en laat ze verder afkoelen in je koelkast.

Dressing

Dan is het tijd om de dressing te maken! Neem een klein pannetje en zet het op een middelhoog vuur met één eetlepel olijfolie. Voeg er een gesneden sjalotje aan toe en laat het stoven tot het lichtjes gekarameliseerd is. Strooi er wat zout over en giet er vervolgens de mais bij om het nog een paar minuutjes te laten doorsudderen. Nadat je de pan van het vuur gehaald hebt voeg je er nog 1/3de kopje olijfolie aan toe, wat witte balsamicoazijn, een schepje honing en dit geheel kruid je af met peper en zout. Giet alles in een glazen schaaltje en plaats het in de koelkast tot je aan tafel gaat.

Salade

Om nu de salade zelf te maken voeg je de basilicumblaadjes, de sla en de frambozen in een grote slakom. Wikkel de prosciutto rond de stukjes meloen en strooi er wat zout op als je dit lekker vindt. Leg ze op de sla en rol ook je geitenkaasballetjes in de slakom. Serveer je salade met de zoete maisdressing. Smakelijk !
lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten