Lekker eten met coeliakie

Wat is coeliakie eigenlijk?
Mensen met coeliakie hebben een intolerantie voor gluten. Dit zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst, rogge en andere granen. Als de dunne darm in contact komt met deze gluten dan leidt dat tot een ontstekingsreactie in het slijmvlies. Uiteindelijk gaan de darmvlokken zelfs kapot. Met alle gevolgen van dien. Darmvlokken zorgen er namelijk voor dat essentiële voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. Bij mensen met coeliakie kan de dunne darm zijn werk dus niet goed meer doen. Hierdoor verlaten de voedingsstoffen het lichaam voortijdig zodat er een tekort aan bijvoorbeeld vitaminen en mineralen ontstaat. Niet vreemd dus dat coeliakiepatiënten in veel gevallen kampen met extreme vermoeidheid.

Een allergie met grote gevolgen
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam automatisch in opstand komt op het moment dat je toch gluten eet. Op welke manier dat gebeurt, verschilt per persoon. De één krijgt buikpijn en diarree, terwijl de ander juist last krijgt van verstopping. Andere veel voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies, bloedarmoede of botontkalking. Ook de mate waarin mensen last krijgen, kan behoorlijk verschillen. In sommige gevallen leidt het eten van één kruimeltje brood bijvoorbeeld al meteen tot klachten. Het enige wat dan nog helpt, is een strikt glutenvrij dieet.

Wat mag je allemaal niet eten?
In veel voedsel zitten gluten verwerkt. Het bekendste product dat gluten bevat, is natuurlijk brood. Maar ook andere voedselwaren waar granen in verwerkt zitten, zorgen voor problemen bij mensen met coeliakie. Denk bijvoorbeeld aan producten als pizza, pasta, pannenkoeken, taart, paneermeel en crackers. En wat dacht je van bier? Deze drank wordt bereid uit gerst en dat is toch echt een graansoort. Helaas blijft het daar niet bij. Want wist je dat gluten voor kunnen komen in soepen en sauzen? Het bindmiddel dat hiervoor gebruikt wordt, is vaak niet glutenvrij. Zelfs in ijs, desserts, salades en vleeswaren komen regelmatig gluten voor. Bij een glutenvrij dieet is het dus erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de ingrediënten die in het eten zitten.

Gluten in vleesproducten
Vlees is van nature glutenvrij. Toch kunnen mensen met glutenintolerantie niet zo gemakkelijk bij een gewone slager terecht. Wanneer het vlees gemarineerd en gekruid wordt, gebeurt dat vaak met producten die gluten bevatten. En dan heb je als coeliakiepatiënt meteen een groot probleem. Bij Chez Charles vinden we het belangrijk dat iedereen een lekkere maaltijd op tafel kan toveren. Daarom heb je bij ons keuze uit een groot assortiment glutenvrije vleesproducten en salades. Misschien kies je vandaag wel voor lekkere beenham, drooggezouten spek of maak je een gerecht met kipfilet. Of heb je eerder zin in een verse salade met glutenvrij paardenvlees of gerookte kalkoen? Als je ons assortiment ziet, krijg je direct inspiratie. Uiteraard hebben we ook kant-en-klare salades zonder gluten te koop. Ga bijvoorbeeld voor hamsalade, tonijnsalade, krabsalade of kip-curry salade. Zo serveer je een heerlijk bijgerecht zonder dat je lange tijd in de keuken moet staan.

Eenvoudig boodschappen doen met een speciaal dieet
Een speciaal dieet volgen is dat al vervelend genoeg. Daarom maakt Chez Charles het je graag zo gemakkelijk mogelijk. Bij de producten die glutenvrij zijn, zetten we namelijk standaard een gezondheidsicoontje. Ditzelfde doen we bij salades en vleesproducten die allergenenvrij, lactosevrij, vetarm en zoutarm zijn. Je ziet dus in één oogopslag of je iets zonder problemen kunt eten. En dat is natuurlijk wel zo handig als je boodschappen doet. 

lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten