Kaas & bier: verrassend proeven met plezier

Waarom kazen en bieren zo goed matchen

Eigenlijk mag het niet verbazen dat kazen en bieren zo harmonieus samen gaan. Denk maar aan de vele Belgische abdijen waar paters zowel een streekbier als kaas produceren. De abdijen van Rochefort, Chimay en Maredsous bijvoorbeeld zijn zowel gekend om het ene als het andere genot. En dat drank en voedsel perfect bij elkaar passen wanneer ze uit dezelfde abdij komen, mag een feit heten. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je voor het eerst een kaas & bieravond op poten zet en nog niet helemaal wegwijs bent in de mogelijke combinaties. Wie dezelfde naam draagt, staat alvast garant voor een goed huwelijk. Rochefort & Rochefort 6°, Brugse kaas & Brugse Zot, Maredsous & Maredsous Blond en Chimay & Chimay Bleu vormen al een mooi begin voor je kaas & bieravond.

Van zachte intro tot intense climax

Net zoals een goed boek of een mooi muziekstuk zich laat kenmerken door een zachte intro die langzaam opgebouwd wordt tot een ware climax, hoort ook je kaas & bieravond een vloeiend verloop te kennen waar vooraf over nagedacht is. Starten doe je met lichte kazen die een toegankelijk karakter hebben. Enerzijds omdat de kans groot is dat alle gasten ze met plezier zullen smaken, anderzijds omdat ze een pallet kennen dat toelaat om nadien ook andere smaken te degusteren. Voor de bieren geldt natuurlijk hetzelfde. Een abdijbier of bier van spontane gisting zijn en prima keuze als binnenkomer. Eens het ijs is gebroken en de eerste kazen aangesneden, kan naar een pittigere combinatie gewerkt worden. Blauwkazen met een uitgesproken smaak in combinatie met licht zoete of zure bieren bijvoorbeeld of een witbier dat geflankeerd wordt door een pittige kaas. Wanneer we ten slotte toekomen aan de geaffineerde of gerijpte kazen zijn bieren van hoge gisting op hun plaats.

 

Aanvulling op het bord

Hoewel kaas & bier eigenlijk perfect op zichzelf kunnen staan, zijn enkele toevoegingen op het bord zeker niet ongewenst. Eerst en vooral mag een goed stokbrood niet ontbreken. Zeker wanneer de kazen met een uitgesproken sterke smaak aan bod komen, kan de zachte toets van het stokbrood voor wat verlichting zorgen. Misschien niet door iedereen gewenst, maar je zult zien dat dit voor verscheidene gasten toch een echte must is. Daarna zijn wat nootjes en fruit, zoals dadels of druiven, ook altijd gepast. Ze moeten niet al te overvloedig geserveerd te worden, maar een zoet accent af en toe kan erg lekker zijn bij zowel de kaas als het bier.

De kracht van variatie

Wil je zeker zijn dat alle gasten tevreden naar huis gaan na je kaas & bieravond, dan is variatie het sleutelwoord. Niet iedereen is gediend bij een zwaar, bruin bier, net zo min als iedereen staat te springen om een licht fruitbier. Hoe meer diversiteit in je aanbod, hoe groter de kans dat iedereen met een glimlach het feestje afsluit. Weten wat je serveert zodat je er wat uitleg bij kunt geven, is eveneens iets waar je hoge ogen mee gooit. 

Kaas & wijn is best fijn, maar kaas & bier is gegarandeerd een avond plezier!

 

lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten