Hoe krijg je de perfecte barbecue?

Het voorbereiden van de barbecue
De perfecte barbecue begint al bij de grill. Deze moet namelijk in topconditie zijn voordat de gasten arriveren. Controleer of de grill proper is en of er geen roestplekken op zitten. Kijk ook meteen of de barbecue nog goed werkt. Is de gasfles bijvoorbeeld nog goed? En werken alle ventielgaten? Laat de barbecue desnoods even branden op voorhand. Zo kom je in ieder geval nooit voor verrassingen te staan.

Zo zorg je voor lekker sappig vlees
Bij een barbecue hoort natuurlijk lekker sappig vlees. Maar hoe maak je die ribbetjes of fantastische rosbief nu klaar zonder dat het volledig uitgedroogd is? Heel simpel: door het vlees te pekelen. Je neemt een kom of schaal waar het vlees in kan, en deze vul je met water en zout. Het zout zorgt er vervolgens voor dat het water in het vlees trekt. Hierdoor wordt het vanzelf sappiger en malser. Om het vlees nóg lekkerder te maken, kun je wat extra ingrediënten aan het mengsel toevoegen. Probeer eens een mengeling met bier, koffie, wijn, appelsap of sinaasappelsap. Je zult versteld staan van het resultaat.

Op smaak brengen van je vlees en vis
Bij het barbecueën is het vlees en de vis vaak wat flauw en smakeloos. Dat komt omdat veel mensen vergeten om deze producten goed te kruiden. Toch is dit essentieel voor die optimale smaakbeleving. Het beste kun je de kruiden toevoegen voordat je begint met bakken. Tijdens het bakken komen de sappen van het vlees en de vis namelijk een beetje los, waardoor de kruiden nu de kans krijgen om goed in die hamburger, steak of kipfilet te trekken.

Elk vis- of vleesproduct kun je op je eigen manier kruiden. Steaks zijn bijvoorbeeld lekker met zout, vers gemalen zwarte peper en barbecuekruiden. Laat het rustig op de grill garen en je gasten worden direct verleid door de overheerlijke geur. Heb je hamburgers klaarliggen? Meng ze dan eerst eens met een versnipperde ui, lookteentje, kruiden en stukjes Parmezaanse kaas. Heerlijk! Braadworsten en barbecueworsten zijn juist lekker als ze een nacht gepekeld worden in je favoriete bier. Dit zorgt meteen voor een unieke smaak.

Nog enkele baktips
Tot slot hebben we een paar baktips om je vlees nog beter te maken:

Hamburgers: Blijft het vlees aan het rooster plakken als je het wilt omkeren? Wacht dan gewoon even. Na het verkrijgen van die mooie grillmarkeringen laat het vlees namelijk vanzelf los.

Braadworsten: Veel mensen prikken gaten in de braadworst. Maar dit mag je echt nooit doen. Bak de braadworsten aan de zijkant van de grill zodat ze rustig kunnen opwarmen. Zo blijft het lekkere sap in het vlees goed behouden.

Kip: Als je de kip op het heetste gedeelte van de barbecue bakt, dan droogt het snel uit. Het beste kun je de kipfilet met de dikke ronde kant richting de hittebron plaatsen, terwijl het puntige uiteinde op een koelere plaats van de grill komt. Nu gaart alles gelijktijdig.

Steaks: Laat de steaks dichtschroeien op het hoge vuur. Als het vlees loskomt van de grill dan kun je het 45 graden draaien. Zo ontstaat dat mooie ruitjesmotief. Daarna keer je de steak om en herhaal je het proces.

Ribbetjes: Voor extra smaak pekel je de ribbetjes eerst in een mengsel van water en sinaasappelsap. Laat het vlees vervolgens goed warm worden, bij voorkeur in een afgesloten barbecue. Daarna laat je de ribben nog een poos nagaren op de kant waar geen vuur zit. Het vlees is klaar als de beentjes een halve tot een hele centimeter zichtbaar zijn.

Nu je dit allemaal weet, word jij vast en zeker de lokale 'king of the grill'. Dus nodig je familie of vrienden uit en laat ze meegenieten van je fantastische grillkunsten. Eet smakelijk! 

lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten