Voor
4
Bereiding
15 min
Kooktijd
25 min
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
 
Gratin van macaroni met ham en kaas

Jong en oud zwicht voor een gratin van macaroni met ham en kaas! Snel en gemakkelijk te bereiden, maar ook een ideale oplossing voor restjes. Bereid deze gratin van tevoren voor een perfecte smaak en smeuïge consistentie.


CHECKLIST

  • 250 g macaroni
  • 20 cl verse room
  • 20 cl melk
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 100 g gruyère, geraspt
  • 1 tl + 3 el boter
  • 3 plakken beenham Cock's Fresh, grof gehakt
  • 3 plakken beenham Cock's Fresh, in reepjes
  • 7 el paneermeel
  • zout, peper

Bereiding

1
Bereid de macaroni beetgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat uitlekken. Zet apart. Verwarm de oven voor op 250 °C.
2
Verwarm de room, de melk, het knoflook, de nootmuskaat en 1/3 van de gruyère in een steelpan (zonder te koken!).
3
Meng de macaroni met de gehakte ham en de room in een met boter ingevette gratinschaal. Bestrooi met de resterende kaas en de reepjes ham. Smelt 3 el boter. Roer in een kom de gesmolten boter door het paneermeel. Verdeel over de gratin. Gaar gedurende 20 à 30 minuten in de oven.

Heerlijk met sla.

Tip: Bereid de gratin een dag van tevoren. Sluit af met huishoudfolie en zet koel tot de volgende dag. De macaroni slorpt de gekruide melk op en wordt nog smeuïger. Verwarm de schotel in de oven gedurende 15 à 20 minuten op 200 °C.
Beenham

Net zo heerlijk als onze andere tophammen. Een eigen en aparte smaak omdat de ham gekookt wordt met het schenkelbeen er nog in.


Meer weten
Gebruikt in
dit recept
lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten