Gratin, je slimme 'reserve’schotel

Onverwacht bezoek? Uitgehongerde kinderen? Geen tijd of geen zin om uren in de keuken te staan? Lege koelkast? De gratin is zowel 's zomers als 's winters, zoet of hartig, dé uitkomst! Tover het hele jaar door in een handomdraai een evenwichtige maaltijd op tafel, van uiterst eenvoudig tot culinair hoogtepunt.

Je kan verrukkelijke schotels samenstellen die bij iedereen in de smaak vallen, op basis van pasta, rijst, groenten, koude vleeswaren, vlees, vis… of fruit voor een zoete versie.

Volg onderstaande tips voor een geslaagde gratin, en eet smakelijk!

Het geheim van een mooie, licht knapperige korst: meng 7 eetlepels paneermeel met 3 eetlepels gesmolten boter. Voeg eventueel geraspte kaas toe (Parmezaanse kaas, emmentaler, ...). Verdeel dit mengsel over de gratin. Het resultaat is een heerlijk knapperige korst.

Voeg voor een rijkere smaak kruiden toe, zoals tijm of oregano, specerijen (kerrie, Spaanse peper, ...) of tot poeder gemalen champignons. De geurige, goudbruine korst krijgt dan een onweerstaanbare smaak.

Maak wat extra, want opgewarmd is de schotel de volgende dag nog lekkerder!

Serveer de gratin zodra deze uit de oven komt. Kies voor diepe borden, die houden de warmte beter vast. Dit is vooral voor pasta aan te raden, omdat pasta snel afkoelt.

Voor 'moeilijke' kinderen is een onbekende of weinig gewaardeerde groente een stuk gemakkelijker te laten proberen onder een knapperige kaaskorst.

lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten