Voor
4
Bereiding
20 min
Kooktijd
37 min
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
 
Gegratineerd witloof

Dit typisch Belgische gerecht is een grote klassieker in eetcafés. Boterzacht, in kwaliteitsham gerold witloof, gegratineerd in een romige bechamelsaus met kaas. Een eenvoudige maar verkwikkende maaltijd om van te smullen op koude
herfst- of winterdagen.


4 grote of 8 kleine stronken witloof, bittere kern verwijderd

  • 1 tl boter
  • 4 plakken ontvette ham Cock's Fresh (snij de plakken ham in 2 voor kleine stronken witloof)
  • 50 g geraspte gruyère
  • zout, peper

Bechamelsaus met gruyère

  • 4 el boter
  • 4 el bloem of maiszetmeel
  • 4 dl melk
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 100 g geraspte gruyère

Bereiding

1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bechamelsaus met gruyère: smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Klop met een garde tot een schuimige saus. Gaar gedurende 2 minuten. Voeg al roerend de melk toe. Gaar verder gedurende 5 minuten totdat de saus aan de lepel kleeft. Voeg het nootmuskaat en de kaas toe. Roer totdat de kaas gesmolten is. Voeg zout en peper toe. Zet apart.
2
Stoom de stronken witloof gedurende 15 à 20 minuten. Laat uitlekken. Zet apart.
3
Vet een gratinschaal in met boter. Rol de onderkant van elke stronk witloof in een plakje ham. Plaats de stronken in de schaal en lepel er wat bechamelsaus over. Bestrooi met geraspte kaas. Gratineer gedurende 15 à 20 minuten in de oven.

Heerlijk met een aardappelpuree of gestoomde aardappels.

Variant: Hou je niet van witloof, vervang het witloof dan door prei of little gem-harten.

Tijdwinner: Gaar het witloof de dag van tevoren.
Ontvette ham

Volledig ontvette ham van topkwaliteit. Heerlijk voor op de boterham of voor warme bereidingen.


Meer weten
Gebruikt in
dit recept
lekkere
momenten

via foto's, en
seizoensrecepten