Inspireer je voor lekkere momenten

Hoe krijg je de perfecte barbecue?

Nu het zonnige weer is aangebroken, is het weer tijd om te barbecueën. Voor de één is de sfeer en de gezelligheid het belangrijkst, terwijl het voor ander juist om het grillen en het lekkere vlees draait. En met dat laatste helpen we je vandaag een handje.

 

Lees Meer

Lekker eten met coeliakie

Een paar jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van coeliakie (oftewel glutenallergie) gehoord. Maar deze auto-immuunziekte begint steeds bekender te worden. Hoewel het aanbod aan glutenvrije producten hierdoor toeneemt, is het voor coeliakiepatiënten soms toch nog een uitdaging om een lekkere maaltijd samen te stellen. Gelukkig vind je bij Chez Charles de heerlijkste charcuterie en salades zonder gluten.

Lees Meer
een optimaal
gamma om
gezond te eten

een creatieve keuken met
Chez Charles.

Ontdek het assortiment

Gemakkelijke spek erwten pasta salade.

Je kan bijna niets verkeerd doen met een lekkere pasta salade. Zolang je de pasta goed kookt, kan iedereen dit recept maken. Het is gemakkelijk om te maken, veelzijdig en helemaal niet duur. Een lekkere pastasalade maak je snel met enkele ingrediënten die je zelfs uit blikjes of conserven kan halen. Denk aan maïs, erwtjes en zo verder. Heb je groene vingers? Maak deze pasta dan met verse groeten en kruiden uit eigen tuin.
De pasta salade die je hier ziet is er een die gemaakt wordt met erwtjes, maïs, spek, citroen en boter.
Gebruik ook Strikjes pasta dat ziet er altijd superleuk uit in een kommetje.

Deze salade is een top recept om uit te proberen op je volgende barbecue of familie feest. Hij is ook uitermate geschikt om mee te nemen op picknick.

Lees het recept

Zo wordt je picknick onvergetelijk

Tijdens de lente- en zomermaanden is het heerlijk om buiten te vertoeven. En wat is er leuker dan met een picknickmand op pad te gaan? Terwijl je lekker zit te genieten van een hapje en een drankje kun je gezellig bijpraten met je vrienden of familie. Dat wordt een onvergetelijk middag.

Lees Meer

Kaas & bier: verrassend proeven met plezier

Het klassieke kaas & wijnavondje ken je wellicht al. Het leent zich tot feestjes waarbij gezelligheid bovenaan het prioriteitenlijstje staat en je kunt er zo goed als zeker van zijn dat iedereen wel een hapje en drankje naar zijn gading vindt. Het enige wat ontbreekt, is een streepje originaliteit en creativiteit. Hou je van klassiekers, maar ben je eveneens op zoek naar een moderne inslag voor je feestje, organiseer dan een kaas & bieravond. De basis blijft hetzelfde, maar de rijke variatie aan smaken en kleuren binnen de mogelijke selectie bieren zorgt voor een geheel nieuwe ervaring.

 

Lees Meer

Lekker en gezond ontbijten met charcuterie

Lees Meer

Efficiënt winkelen met een shopping app

Lees Meer

Lasagnerolletjes met ham en champignons

Lees het recept

Wat te doen met de overgebleven paaseieren?

  • Teveel paaseitjes?

    Tijdens Pasen heb je vast wel een schaaltje met chocolade eieren op tafel gezet. Maar is alles ook opgekomen? Waarschijnlijk niet. En dan is het de vraag wat je met die overgebleven paaseieren moet doen. Met deze lekkere recepten heb je ideeën genoeg!

  • Een heerlijke tas warme chocolademelk

    De gemakkelijkste manier om je overschot aan paaseieren op te werken, is door er chocolademelk van te maken. 

    Dit heb je nodig voor 2 personen:
    - 100 gram chocolade (oftewel 3 grote paaseieren)
    - 150 ml melk
    - Eventueel wat slagroom of kaneel

    Hoe maak je het?
    Verwarm de melk in een klein pannetje. Als het warm is, laat je de chocolade eieren langzaam in de melk smelten. Dit gaat het beste als je de eieren eerst in kleine stukjes breekt. Is de chocolade gesmolten? Giet het dan in twee grote tassen en voeg er eventueel wat kaneel aan toe. Een grote dot slagroom doet het ook altijd goed bij chocolademelk.

Lees Meer

Filet de sax met scampi en ananas

Lees het recept

Saltimbocca van kalfsvlees met Cobourg

Lees het recept

Kabeljauwrug met currymousseline en spek

Lees het recept

Breng de lente op je boterham!

Lees Meer

Slaatje met kipfilet jardinière

Lees het recept

Een goed gerecht begint bij goed gereedschap

Een scherp mes zorgt voor zorgvuldig gesneden ingrediënten. Het oogt niet alleen mooier, maar ook de smaak komt fijner over. Een mes slijp je best met een wetsteen die voorzien is van een grove en fijne laag.

Lees Meer

Regenboogwrap met kipfilet

Lees het recept

Lasagne met gerookte kalkoen

De klassieke lasagne, maar met een verfijnde toets door de heerlijk gerookte kalkoen.

Lees het recept

Hartige pannenkoek

Lees het recept

Restjesdag: pizza met oud brood

Lees het recept

Restjesdag: Gehaktballen

Heb je nog restjes charcuterie en kaas in huis? Werk ze op in dit heerlijk recept!

Lees het recept

Koningsquiche

Op Driekoningen wordt er traditioneel een koningstaart geserveerd. Maar waarom niet eens een koningsquiche maken? Benieuwd wie de olijf zal vinden en de gelukkige wordt.

Lees het recept

Restjes over?

  • Overschotjes van vlees of groenten ...

    kunnen steeds terecht in een quiche, pizza, wok of ovenschotel.

  • Overschotjes van charcuterie ...

    kunnen verwerkt worden in een vleessalade voor op de boterham.

Lees Meer

Mini croque-monsieur: klassiek maar toch zo lekker!

Gebruik wit of bruin brood en besmeer de plakken met boter. Beleg ze met charcuterie en kaas naar keuze. Bak dit even in de pan en snij daarna de korstjes er af. Verdeel de toast in kleine vierkante hapklare mini croque-monsieurtjes.

Lees Meer

Vermijd stress tijdens de feestdagen.

Lees Meer

Ham rösti

Geslaagd feesten met deze verrassende aardappelkoekjes met ham!

Lees het recept

Gevulde tomaatjes met zalmsalade

Een lekker en makkelijk te maken hapje voor de komende feestdagen!

Lees het recept

Origineel bestek

Een leuk gerechtje gemaakt, maar niet het gepaste servies in huis om het te presenteren?

Maak zelf originele en verrassende eetbare lepels en vorkjes.

Lees Meer

Glutenvrij dieet? Vermijd kruisbesmetting:

  • Zorg ervoor dat je aanrechtbladen en snijplanken goed en vaak schoonmaakt om gluten uit kruimels te verwijderen.
  • Maak kookgerei, messen, pannen, de grill, thermometers, doeken, en sponzen na elk gebruik voorzichtig schoon en vóórdat dat je glutenvrije levensmiddelen gaat koken. - Sla glutenvrije levensmiddelen boven glutenbevattende voedingsmiddelen op in de koelkas
Lees Meer

Aardappelgratin met schimmelkaas en gebakken kruidenspek

Deze aardappelgratin is in een handomdraai bereid en valt bij iedereen in de smaak. Het kruislings over de gratin geplaatste kruidenspek geeft een feestelijk en origineel tintje aan deze schotel.

Lees het recept

Salamitaart met pruimtomaten

Een eenvoudig, maar verrassend recept: het vleugje pikant van de salami vult de fruitige, zoete smaak van de pruimtomaat perfect aan.

Lees het recept

Bladerdeeghapje met salami

Een heerlijk snel hapje voor tijdens de feestdagen.

Lees het recept

Ham-kaassandwich voor kinderen

Laat je kinderen genieten van deze sandwich die zijn tong uitsteekt! Verwen je kinderen! Laat je verbeelding spreken en maak voor hen ludieke en creatieve snacks die op de koop toe ook nog gezond zijn.

Lees het recept

Onontbeerlijk in een evenwichtige lunchbox

  • 1. Brood of andere granen, of aardappels

    Probeer alle broodsoorten van je bakker uit (wit, bruin, stokbrood, meergranen, ...), dan raak je minder snel uitgekeken op brood! Wissel af met salades op basis van granen (quinoa, boulgour, …) of aardappels.

  • 2. Groenten en fruit

    Enkele blaadjes sla, kerstomaatjes, appel, peer, banaan, meloen, kiwi, pruimen, nectarine, rozijnen, gedroogd fruit, fruitsalade, smoothies…

Lees Meer

Sandwich met gerookte kalkoen, salsa van groene appel

Een appel toevoegen aan je lunchbox draagt bij tot een goed evenwicht. Verwerk dit keer je appel in een salade. De friszure smaak van de appel gaat goed samen met de smaak van de gerookte kalkoen. Kalkoen is zoutarm, gluten-, lactose- en allergenenvrij, vetarm, kortom: een ideale keuze voor een gezonde lunch.
Gebruik meergranenbrood voor je sandwich.

Lees het recept

Ham-kaassandwich 'bistro'

Hier volgt het recept van een klassieke Franse “must”, de beroemde 'jambon-beurre'. Deze populaire ham-kaassandwich van stokbrood is in veel Franse steden nog steeds een traditionele lunch. Dit is mijn versie.

Lees het recept

Carpaccio van paardenvlees

Lees het recept

Gratin, je slimme 'reserve’schotel

Onverwacht bezoek? Uitgehongerde kinderen? Geen tijd of geen zin om uren in de keuken te staan? Lege koelkast?

Lees Meer

Omelet met spek en bospaddenstoelen

's Avonds of in het weekend heb je niet altijd zin om uren te koken. Niets is zo snel bereid als een omelet met champignons en spek. Varieer het garnituur al naargelang het seizoen: courgettes en tomaten in de zomer, … Spek blijft echter in elk seizoen een waardevol ingrediënt.

Lees het recept

Lauwwarme salade van bospaddenstoelen met Vlaamse boerenham

Een heerlijke herfstsalade, vol aroma’s en smaken, een spekje naar ieders bekje! Je kan deze salade lauwwarm als hoofdschotel serveren, zoals in dit recept, of als entree door de hoeveelheden te verminderen.

Lees het recept

Slim winkelen

  • Maak een weekmenu

    Je kan vooraf nadenken hoe je restjes kunt gebruiken in andere maaltijden en moet je minder weggooien.

  • Koop voedingsmiddelen aan in grotere verpakkingen

    Dit is vaak goedkoper. Charcuterie zoals kipfilet of gekookte ham kan je bijvoorbeeld invriezen tot het moment dat je ze nodig hebt.

Lees Meer

Croque-monsieur

Een croque-monsieur roept talloze herinneringen aan de kinderjaren op... Ook nu nog zijn kinderen gek op deze 'snack' die in een handomdraai op tafel staat. Het is ook een ideale maaltijd voor een vrijdagavond, als het hele gezin verenigd is na een week school/werk, en een smakelijke snack voor een 'relaxt' tv-dinner.

Lees het recept

Luikse salade

Deze smakelijke, licht zure salade is in Luik en omgeving een zeer populaire specialiteit. Bereid deze sla in het begin van de herfst, als de marktkraampjes en de moestuinen overvloeien met sperziebonen.

Lees het recept

Vermijd het schillen van een pompoen.

  • Snijd de pompoen door
  • Ontpit deze
Lees Meer

Linzensalade met paardenvlees extra zoet

Paardenvlees extra zoet is een uiterst gezonde vleessoort, gluten-, lactose- en allergenenvrij, met een verlaagd zoutgehalte en bovendien vetarm. Combineer met hypergezonde ingrediënten zoals linzen. Voeg enkele kerstomaatjes, wat platte peterselie en een vinaigrette toe, als voorgerecht, voor je lunchbox of een picknick.

Lees het recept

Pizza Regina met champignons en ham

Een zelfgemaakt pizzadeeg, of kant-en-klaar als je geen tijd hebt, eerste keus ingrediënten en wat creativiteit... De 'huispizza' is vaak veel lekkerder, minder vet en bovendien minder duur. Om de unieke smaak van pizza uit de houtoven te krijgen, plaats je de pizza onder de grill. Probeer maar eens!

Lees het recept

Roomsoep van geroosterde kastanjepompoen met kerrie en chilipoeder

Het vruchtvlees van pompoen leent zich heel goed voor romige soepen. De hokkaidopompoen heeft een milde kastanjesmaak en kan in de schil gekookt worden. Dat scheelt een boel rompslomp! Er bestaan diverse recepten voor pompoensoepen. Dit eenvoudige, smakelijke recept wijkt af van de klassiekers:
de flink gekruide kastanjepompoen wordt in de oven geroosterd en vervolgens gepureerd met bouillon. Deze roomsoep is werkelijk verrukkelijk en zeer fijn van smaak.

Lees het recept

Champignons kuisen

  • Een eerste methode is met een borstel om zo de aarde te verwijderen.
  • Een andere optie is met een keukenpapier alle vuiligheid verwijderen.
Lees Meer

De croque: casual en culinair

De croque-monsieur, een klassieker op de kaart van eetcafés, werd in het jaar 1910 geboren in een café op de Boulevard des Capucines in Parijs.

Lees Meer

Pasta met kastanjepompoen, champignons en gerookt spek

De kastanjepompoen heeft vanwege zijn rijke voedingswaarde een belangrijke plaats in een gezonde keuken. De smaak, die aan tamme kastanjes doet denken, past goed bij de mildheid van mozzarella en de kracht van gerookt spek in deze herfstschotel met pasta.

Lees het recept

Gratin van penne met salami en broccoli

Deze smakelijke gratin met gluten-, allergenen- en lactosevrije salami wordt bereid met eerste keus ingrediënten: volkorenpasta en broccoli. Onderzoeken hebben uitgewezen dat broccoli eigenschappen heeft die sommige kankersoorten weren. Broccoli is rijk aan vezels en vitamines, en aldus een supergezonde groente! 

Lees het recept

Wegen zonder weegschaal

De onderstaande vergelijkingen zijn uiteraard minder exact dan op een weegschaal gewogen of in een maatbeker gemeten hoeveelheden.

Lees Meer

Gratin van macaroni met ham en kaas

Jong en oud zwicht voor een gratin van macaroni met ham en kaas! Snel en gemakkelijk te bereiden, maar ook een ideale oplossing voor restjes. Bereid deze gratin van tevoren voor een perfecte smaak en smeuïge consistentie.

Lees het recept

Gratin van gegrilde aubergines met Italiaanse ham

Alle geuren uit het Middellandse Zeegebied zijn verenigd in deze smakelijke gratin van Italiaanse oorsprong. De gegrilde groenten en de geurige oregano passen goed bij de ietwat krachtige Italiaanse ham.
Een evenwichtige, overheerlijke schotel.

Lees het recept

Macaronitaart met kerstomaatjes en ham

Bereid de gratin voor de verandering eens in een springvorm en garneer deze 'taart' met kort geroosterde kerstomaatjes en smakelijke reepjes ham. Een elegante lekkernij en een lust voor de ogen
en magen van zowel kleine als grote smulpapen.

Lees het recept

Herfstcroque met Cock's ham grill en champignons

Neem de traditionele 'croque' als basis en verander de ingrediënten al naargelang het seizoen.

Lees het recept

Witlooftaart met gedroogde ham en gruyère

Denk aan dit recept als je dagen te kort zijn en je rent je benen uit het lijf om de tijd te rekken. Enkele basisingrediënten uit de koelkast en hop, de oven in. Voeg een groene sla met pittige vinaigrette toe en je hebt een gezonde maaltijd op tafel getoverd.

Lees het recept

Paté du chef met confituur van drie uien

Uienconfituur is heerlijk bij paté, terrines in korstdeeg, wild, ganzenlever, … Verwen je vrienden met een pot van je zelfgemaakte uienconfituur!

Lees het recept

Hertensteak, chutney van peren en vijgen

Het bedekken van wildgebraad met een dunne reep spek of het omwikkelen van bijvoorbeeld hertensteak met spek beschermt het vlees en gaat uitdroging tegen. Bij gewoon vlees wordt dit beschermende speklaagje verwijderd, maar wild wordt geserveerd in zijn 'spekverpakking'.

Lees het recept

Gegratineerd witloof

Dit typisch Belgische gerecht is een grote klassieker in eetcafés. Boterzacht, in kwaliteitsham gerold witloof, gegratineerd in een romige bechamelsaus met kaas. Een eenvoudige maar verkwikkende maaltijd om van te smullen op koude
herfst- of winterdagen.

Lees het recept

Gevulde champignons

Een klassieker die als voorgerecht of bij het aperitief altijd gewaardeerd wordt. Reken voor het aperitief op 3 kleine champignons per persoon en 2 à 3 middelgrote voor het voorgerecht.

Lees het recept

Mugcake met Italiaanse ham en vijgen

Deze nieuwe culinaire tendens is je vast niet ontgaan. In 2 minuten 'bak' je deze taart in de microgolfoven, rechtstreeks in een kopje. Puur genot, in een wenk op tafel, en zonder vuile vaat!
Je kan natuurlijk zoete mugcakes maken, maar hartig zijn ze net zo lekker.

Lees het recept

Uit het vuistje - Lunchbox

Het is belangrijk om de tijd te nemen om te eten, en vooral om gezond en evenwichtig te eten.

Lees Meer

Herfstburger

Vergeet fast food en ontdek de hamburgers op andere wijze. Zelfgemaakte burgers hebben absoluut niets gemeen met fast-foodburgers en ze zijn bovendien een stuk lekkerder! Geen goede burger zonder goed brood, ook de broodjes zijn gemakkelijk te maken. Bereid ze van tevoren en vries ze in opdat je altijd een voorraadje hebt voor een volgende burger party.

Lees het recept

Kostbare tijdwinners

  • Richt je werkblad in: zet alle ingrediënten en benodigd keukengerei klaar naar de in het recept aangegeven volgorde. Dankzij deze tips verlies je geen tijd met het nutteloos heen en weer lopen tussen werkblad en keukenkasten.
  • Lees het recept aandachtig van begin tot einde voordat je begint met koken.
Lees Meer